Koláč s pošírovanými hruškami, tvarohem a mandlovými lupínky

Koláč s pošírovanými hruškami, tvarohem a mandlovými lupínky

Těsto:

  • 6 ks větších hrušek
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 5 lžic cukru

 

Náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • ½ sáčku vanilkového pudinku
  • 2 lžíce cukru

 

Pošírované hrušky:

  • 100 ml bílého vína
  • 200 ml vody
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • lžička mleté skořice
  • lžička mletého zázvoru
  • 1 hvězdička badyánu
  • hrst mandlí

 

 

Nejdříve se vrhněte na hrušky. Ty oloupejte, rozpulte, zbavte jádřinců a vložte do vroucí vody s vínem, třtinovým cukrem, skořicí, zázvorem a badyánem. Vařte velmi mírně zhruba 10 minut. Pak hrušky vyjměte a nechte zchladit. A můžete se pustit do těsta. 

Smíchejte mouku, máslo, prášek do pečiva, vejce a cukr. Hotové těsto důkladně vmačkejte do předem vymaštěné a vysypané formy i po stranách. Na těsto přidejte vrstvu tvarohu promíchaného s vejcem, cukrem a pudinkem. Navrch úhledně poskládejte na tenké plátky rozkrájené hrušky. Pečte zhruba 30 až 40 minut na 180 stupňů, dokud okraje nezezlátnou. Hotový koláč posypte mandlemi.